مقالات

راهنمای جامع اندازه گیری ابعاد پیچ و مهره

ابعاد پیچ و مهره

ابعاد پیچ و مهره موضوعی بسیار مهمی برای افرادی است که در طول روز با آنها سروکار دارند؛ چراکه پیچ و مهره به عنوان اتصال‌دهنده در صنعت جایگاه بسیار ویژه‌ای دارد. به همین خاطر اندازه‌گیری ابعاد مهره و پیچ یک امر بسیار ضروری به شمار می‌آید. با در نظر گرفتن استانداردهای گوناگونی که وجود دارد، ابعاد پیچ و مهره هم قطعاً متفاوت است. این استاندارد به 2 صورت است که استاندارد مواد و خواص پیچ و مهره و استاندارد ابعاد و میزان تلورانس پیچ و مهره را شامل می‌شود. ما در این مقاله از سری مقاله‌های پیچ گامان قرار است به صورت مختصر ولی مفید به بررسی ابعاد و نحوه اندازه‌گیری پیچ و مهره بپردازیم.

اندازه گیری ابعاد پیچ و مهره

اندازه گیری پیچ به این صورت است که از قسمت انتهایی هد (سر) را تا قسمت انتهای محور را برای اندازه گیری انتخاب می‌کنند. یعنی برای اندازه‌گیری پیچ و مهره‌های شش گوش یا مربع از سرپیچ اندازه‌گیری شروع می‌شود و تا انتهای آن را برای اندازه‌گیری انتخاب می‌کنند. حال اگر پیچ مورد نظر دارای هد نباشد، اندازه گیری آن از بالا تا پایین انجام می‌شود.

برای اندازه‌گیری اتصال دهنده‌ها هم باید اندازه‌گیری را به صورت کلی انجام داد یعنی تمام پیچ اندازه‌گیری می‌شود که البته برای اندازه‌گیری یک نوع از اتصال دهنده‌ها مانند گل میخ، به خاطر وجود آلیاژ پیوسته باید به استاندارد آن توجه کرد که ASTM A193 است. برای اندازه‌گیری مهره هم قطر داخلی و خارجی را مدنظر قرار می‌دهند.

نحوه اندازه گیری قطر پیچ

توجه داشته باشید که امروزه برای اندازه‌گیری قطر پیچ از ابزار خاصی هم می‌توان استفاده کرد که به آن گیج پیچ می‌گویند. این ابزار از 2 قسمت به نام متریک و استاندارد ساخته می‌شود که استاندارد در ردیف پایین و سوراخ متریک در ردیف بالا قرار دارد.

باید پیچ را روی سوراخ متریک قرار دهید و و روی کوچکترین سوراخی که فیکس می‌شود، شما می‌توانید به قطر پیچ پی ببرید. برای اندازه‌گیری قطر پیچ از خط کش هم می‌توان استفاده کرد. اگر اندازه‌گیری در یک خط مستقیم باشد، از قسمت خارجی یک طرف لبه رزوه را تا قسمت خارجی طرف دیگر رزوه را می‌توان به راحتی با خط کش اندازه گرفت.  در این شرایط شما بخش ضخیم پیچ را اندازه گرفته‌اید. به خاطر داشته باشید که پیچی که با متریک اندازه گرفته‌اید را بر اساس واحد میلی متر باید ثبت کنید، ولی برای پیچ‌های استاندارد باید مقدار به دست آمده را به اینچ تبدیل کنید. در مواقعی هم از ابزار دیگری مانند کولیس هم می‌توان استفاده کرد.

بیشتر بخوانید
رول بولت چیست؟ در هنگام انتخاب رول بولت به چه نکاتی توجه کنیم؟

نحوه اندازه گیری گام پیچ

به فاصله‌ای که بین رزوه‌ها وجود دارد و ارتفاع پیچ، گام می‌گویند. شما برای اینکه بتوانید گام را اندازه بگیرید باید رزوه سنج را با برگرداندن گیج پیچ پیدا کنید. در قسمت پشتی گیج پیچ یک سری برآمدگی‌های پلاستیکی مشاهده می‌کنید که از این قسمت برای اندازه‌گیری رزوه استفاده می‌شود و شما با قرار دادن رزوه‌های پلاستیکی روی رزوه‌های پیچ، می‌توانید اندازه گام را بیابید.

نحوه اندازه گیری طول پیچ

از قسمتی که فاصله رزوه‌ها شروع می‌شود تا قسمت انتهایی پیچ به طول پیچ معروف است. طول پیچ‌های معمولی مانند پیچ‌های شش گوش یا استوانه‌ای آلنی از قسمت زیر سطح پیچ آغاز و تا انتهای پیچ ادامه دارد. طول پیچ‌هایی که بالای سرآن‌ها با سطح هم‌سطح است، باید طول پیچ را از از بالای سر در نظر گرفت. علاوه بر گیج پیچ استفاده از خط کش هم برای اندازه‌گیری طول پیچ بسیار کاربرد دارد.

نحوه کد خوانی در سیستم متریک و استاندارد

به عنوان مثال اگر شما با کد Hexbolt M22X3.0X80 DIN933 در سیستم متریک روبرو شوید، به این معنی است که با پیچی شش گوش طرف هستید که دارای استاندارد DIN933، قطر 22 میلی‌متر، گام 3 میلی‌متر و طول 80 میلی‌متر است.

در سیستم استاندارد هم اگر به عنوان مثال با کد Hexbolt 1-1.4  20U.C x 3’’ G5 روبرو شوید، به این معنی است که پیچی شش گوش در اختیار دارید که دارای گرید 5، قطر 1-1.4 اینچ، 20 دنده در اینچ و طول 3 اینچ است. زمانی که با U.C روبرو می‌شوید؛ یعنی پیچ دندانه درشت است و زمانی که با U.F روبرو می‌شوید یعنی دندانه پیچ ریز است.

سایز آچار خور پیچ و مهره براساس قطر

به این علت سایز آچار خور پیچ و مهره براساس قطر موضوع مهمی است که در ساختمان سازی از اسکلت فلزی پیچ و مهره بسیار استفاده می‌شود و اگر بخواهیم که در مورد سایز آچار خور پیچ و مهره بر اساس قطر اطلاعاتی را ارائه دهیم، باید به جدول زیر توجه کنید.

بیشتر بخوانید
تفاوت انکر بولت و رول بولت
سایز آچار قطر پیچ یا مهره
آچارگیر 5.5 میلی متر 3 میلی متر
آچارگیر 6 میلی متر 3.17 میلی متر
آچارگیر 6 میلی متر 3.5 میلی متر
آچارگیر 7 میلی متر 3.97 میلی متر
آچارگیر 7 میلی متر 4 میلی متر
آچارگیر 9 میلی متر 4.76 میلی متر
آچارگیر 9 میلی متر 5 میلی متر
آچارگیر 10 میلی متر 6 میلی متر
آچارگیر 11 میلی متر 6.35 میلی متر
آچارگیر 11 میلی متر 7 میلی متر
آچارگیر 14 میلی متر 7.94 میلی متر
آچارگیر 13 میلی متر 8 میلی متر
آچارگیر 17 میلی متر 9 میلی متر
آچارگیر 17 میلی متر 9.53 میلی متر
آچارگیر 17 میلی متر 10 میلی متر
آچارگیر 19 میلی متر 11 میلی متر
آچارگیر 19 میلی متر 11.11 میلی متر
آچارگیر 19 میلی متر 12 میلی متر
آچارگیر 22 میلی متر 12.7 میلی متر
آچارگیر 22 میلی متر 14 میلی متر
آچارگیر 24 میلی متر 14.29میلی متر
آچارگیر 27 میلی متر 15.88 میلی متر
آچارگیر 30 میلی متر 20 میلی متر
آچارگیر 32 میلی متر 22 میلی متر
آچارگیر 32 میلی متر 20 میلی متر
آچارگیر 36 میلی متر 22.23 میلی متر
آچارگیر 36 میلی متر 24 میلی متر
آچارگیر 41 میلی متر 25.4 میلی متر
آچارگیر 46 میلی متر 28.58 میلی متر
آچارگیر 50 میلی متر 31.75 میلی متر
آچارگیر 55 میلی متر 34.93 میلی متر
آچارگیر 60 میلی متر 38.1 میلی متر
آچارگیر 65 میلی متر 41.2میلی متر
آچارگیر 70 میلی متر 44.45 میلی متر
آچارگیر 75 میلی متر 47.63 میلی متر
آچارگیر 80 میلی متر 50.8 میلی متر

سخن پایانی

در مورد ابعاد پیچ و مهره و همچنین در مورد سایز آچار خور پیچ و مهره براساس قطر به صورت مختصر که خارج از حوصله کاربر نباشد با شما کاربران عزیز صحبت کردیم. باید بدانید که با وجود اهمیت استفاده از پیچ و مهره در صنعت، کسب اطلاعات در این حوزه قطعاً خالی از لطف نیست. به همین دلیل، باید سعی کنید اطلاعات خود را در این زمینه در حد امکان همیشه بروز نگه دارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ابعاد پیچ و مهره می‌توانید با کارشناسان ما در پیچ گامان تماس حاصل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *