مقالات

رول بولت چیست؟ در هنگام انتخاب رول بولت به چه نکاتی توجه کنیم؟

رول بولت

رول بولت جزء اتصالات بسیار کاربردی برای قطعات فلزی به سازه‌های بتنی است. در صنایع مختلف، این قطعه فولادی به شدت کاربرد دارد و با توجه به انواع و مزایایی که دارد، نمی‌توان استفاده از آن را نادیده گرفت. برندهای مختلفی نسبت به تولید این قطعه فولادی اقدام کرده‌اند که برای انتخاب شما باید کیفیت تولید را مدنظر قرار دهید. ما در این مقاله از سری مقاله‌های پیچ گامان به معرفی مختصر ولی مفید رول بولت خواهیم پرداخت.

با رول بولت بیشتر آشنا شوید

رول بولت یک محصول فولادی است که برای متصل کردن مصالح گوناگون مانند سنگ، آجر، بتن و … در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول فولادی در ابعاد مختلفی تولید می‌شود که نحوه عملکرد و شکل آن با توجه به نوع کاربردی که دارد، متفاوت است.

 زمانی که قرار است یک وسیله فلزی به قسمتی از ساختمان مانند سقف، زمین، دیوار و … متصل شود، از چنین تجهیزات متصل کننده‌ای می‌توان به راحتی استفاده کرد. حقیقت ماجرا این است که این محصول مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارد و در شرایط محیطی مختلف به راحتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اولین بار شرکتی به نام hilty رول بولت را توانست به بازار پیچ و مهره معرفی کند. در دسته‌بندی اتصالات پیچ و مهره، این محصول فولادی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. این چنین محصولی زمانی که با استاندارد ETA(اتحادیه اروپا) ساخته می‌شود، می‌تواند از اعتبار بالاتری برخوردار باشد. HILTI، FISCHER و SPIT جزء برندهای بسیار معروف تولید کننده این محصول فولادی متصل کننده در جهان به شمار می‌آیند.

نحوه تولید رول بولت

رول بولت به عنوان ابزاری متصل کننده  برای قطعات فلزی به مصالح ساختمانی در 3 مرحله تولید می‌شود که اولین مرحله برش است. در این مرحله برش مواد انجام می‌شود که طراحی سر به مشخص کردن طول میله کمک می‌کند. سپس نوبت به استفاده از کویل‌های گرمایش القایی می‌رسد که برای گرم کردن انتهای میله گرد حدوداً 2000 درجه فارنهایت کویل‌ها گرم می‌شوند و برای اینکه شکل نهایی سر حاصل شود از فشار فورج استفاده می‌کنند.

مرحله بعدی بعد از برش، عملیات حرارتی است. در این مرحله پیچ‌ها گرم می‌شوند و بعد از فرو شدن در مایع، آبدیده می‌شوند که دلیل آبدیده شدن پیچ‌ها به دست آوردن خواص مکانیکی است. البته بعد از عملیات حرارتی یک سری آزمایش‌ها هم برای تأیید خواص مکانیکی انجام خواهد شد.

مرحله آخر گالوانیزه کردن است. گالوانیزه کردن به این خاطر انجام می‌شود که روکش این چنین ابزار  فولادی بتواند در برابر خوردگی دوام و مقاومت خود را حفظ کند. به هر حال، در ساختمان سازی از رول بولت استفاده می‌شود و باید به شرایط محیطی و دوام ابزار مورد استفاده هم توجه کرد.

اجزای تشکیل دهنده رول بولت

رول بولت از اجزای مختلفی تشکیل می‌شود که شما با توجه به نوع این محصول فولادی باید اجزای تشکیل دهنده آن را هم متفاوت در نظر بگیرید، اما به صورت کلی این محصول دارایی ک عدد پیچ، یک سر مخروطی و یک سر رزوه شده است که با بدنه فولادی به صورت استوانه چاک‌دار، پروانه‌ای یا…شکل ظاهری خود را به نمایش می‌گذارد. از جمله اجزای دیگر این محصول می‌توان به واشر تخت، واشر فنری و مهره هم اشاره کرد. عمدتاً این محصول متصل کننده را از فولاد تولید می‌کنند که مطابق با نیاز مشتریان به صورت سرد یا گرم گالوانیزه می‌شود.

بیشتر بخوانید
معرفی تمام استاندارد پیچ و مهره ها + جدول تبدیل استاندارد پیچ و مهره

نحوه عملکرد رول بولت

در مورد نحوه عملکرد رول بولت باید بگوییم که هنگام بستن مهره، پیچ سر به باز شدن استوانه فلزی چاکدار کمک می‌کند و زمانی که قطر افزایش پیدا می‌کند، استحکام بیشتری را می‌توان برای اتصال انتظار داشت. معمولاً برای بالا بردن استحکام اتصال باید قطر مته را با قطر استوانه فلزی متناسب در نظر گرفت؛ چرا که محل نصب در استحکام اتصال نقش ویژه‌ای را ایفا می‌کند.

مزایای رول بولت

دلیل استفاده از رول بولت به خاطر مزایایی است که این محصول به خود اختصاص می‌دهد. اولین و مهم‌ترین مزیتی که می‌توان در مورد آن صحبت کرد دوام و استحکام کششی و خمشی بالایی است که باعث می‌شود تا این محصول فولادی بتواند از افتادن سازه جلوگیری به عمل آورد.

 دومین مزیت این است که برای استفاده و نصب این چنین ابزاری لازم نیست تخصص یا دانش خاصی داشته باشید و با یک جستجوی ساده هم می‌توانید به نصب این اتصال دهنده بپردازید. سومین و مهم‌ترین مزیت هم مربوط به جنس بدنه و روکش آن می‌شود که گالوانیزه بودن روکش بدنه این وسیله فولادی باعث می‌شود تا در مقابل عوامل شیمیایی و محیطی مختلف بتواند مقاومت خوبی را از خود به نمایش بگذارد. به هیچ عنوان مصالحی که درون این ابزار قرار می‌گیرند، دچار آسیب و صدمه نمی‌شوند و یا ترک و سوراخ خاصی ظاهر مصالح را تهدید نمی‌کند.

انواع رول بولت

دسته‌بندی خاصی برای انواع رول بولت وجود دارد. اندازه، شکل ظاهری و… همگی از جمله عوامل مؤثر به شمار می‌آیند. اگر بخواهیم مهم‌ترین انواع این محصول را معرفی کنیم، شامل:

رول بولت سقفی پروانه ای

برای آن دسته از مصالحی که تحمل بالایی ندارند می‌توان از این نوع رول بولت استفاده کرد. این مصالح شامل گچ، نئوپان و فیبر می‌شود و به خاطر اینکه در هنگام باز و بسته شدن، شکلی پروانه مانند را به خود می‌گیرد، به این نام معروف شده است. رابطه سطح با میزان فشار کاملاً معکوس است و عملکرد این نوع متصل کننده هم به همین شکل است.

رول بولت HDK

رول بولت HDK یک نوع دیگر است که جهت نصب در بتنی که ضخامت آن 10 سانتی متر است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع برای مقاوم کردن اتصالات بتنی بهترین گزینه به شمار می‌آید. در برخی از مواقع هم با نام رول بولت ضربه‌ای این نوع به کار می‌آید.

رول بولت HAS

این نوع دیواری بوده و زمانی که داخل سوراخ قرار می‌گیرد و با بسته شدن پیچ، شما با باز شدن دو قطعه داخلی آن روبرو می‌شوید و در این شرایط است اتصال شما با استحکام و دوام بالاتری هم همراه خواهد بود. این نوع رول بولت یکی از مقاوم‌ترین‌ها به شمار می‌آید.

رول بولت سقفی

این نوع رول بولت را باید در دسته‌بندی پراستفاده‌ترین‌ها قرار داد. معمولاً برای متصل کردن لوستر و وسایل اینچنینی دیگر می‌توان از این نوع استفاده کرد. عمدتاً این نوع خود زیردسته‌هایی هم دارد که براساس تحمل فشار مشخص می‌شود.

بیشتر بخوانید
پیچ و مهره نفت و گاز

رول بولت غلاف معمولی

غلافی که روی این نوع رول بولت وجود دارد، استوانه‌ای شکل و با اندازه‌ای متناسب و استاندارد در نظر گرفته شده است. معمولاً این نوع به صورت مکانیکی عملکرد خود را به نمایش می‌گذارد. اگر از انواع مختلف این نوع رول بولت بخواهید استفاده کنید، وزن‌های مختلفی هرکدام از انواع این نوع می‌تواند تحمل کند.

رول بولت توخالی

استوانه‌ای که برای این نوع رول بولت انتخاب شده است، به صورت توخالی بوده و به همین دلیل، به این نام شناخته می‌شود و معمولاً برای نگه داشتن وسایل و اجسامی که سبک هستند، می‌توان از این نوع استفاده کرد. سوراخ کاری این نوع بسیار عمق کمی دارد و اگر محصولی ضخامت کمی داشته باشید، می‌توان از چنین اتصال دهنده‌ای استفاده کرد.

در هنگام انتخاب انواع رول بولت باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

شما برای انتخاب هوشمندانه انواع رول بولت باید نکاتی را مدنظر داشته باشید. در ابتدا باید به این موضوع دقت کنید که نوع انتخابی شما قرار است چه میزان باری را تحمل کند. اینکه مصالح شما دارای ترک است یا خیر هم موضوع بسیار مهمی به شمار می‌آید. اینکه محیط مورد کاربرد مرطوب یا خشک است را هم باید بررسی کنید.

در نظر گرفتن این موضوع که تا چه عمقی قرار است در مصالح سوراخ ایجاد کنید را هم باید ارزیابی کنید. اینکه چه تعداد رول بولت را باید تهیه کنید و چه تعداد را باید کنار یکدیگر نصب کنید را هم باید بررسی کنید. اگر شما به این نکات توجهی نداشته باشید، قطعاً با مشکلات ریز و درشتی روبرو خواهید شد.  اولین مشکل خارج شدن رول بولت خواهد بود. مشکل بعدی شکستگی صفحه پلیت و سپس نوبت به ترک خوردگی بتن و شکسته شدن خود وسیله متصل کننده ختم خواهد شد.

موارد استفاده از رول بولت

با بررسی انواع رول بولت، می‌توان گفت از این محصول در موارد گوناگونی می‌توان استفاده کرد. در ساخت و ساز، صنایع سنگین، تأسیسات برقی، صنایع نفت و گاز، صنایع حمل و نقل، ساخت و نصب ماشین آلات می‌توان از انواع مختلف این ابزار اتصال دهنده به راحتی استفاده کرد.

به عنوان مثال در ساخت و ساز عمدتاً برای سقف کاذب، در صنایع سنگین برای دکل‌های مخابراتی، در صنایع حمل و نقل برای نصب علائم رانندگی، در تأسیسات برقی برای متصل کردن کلمپ‌های به دکل و موارد اینچنینی دیگر می‌توان استفاده کرد.

سخن پایانی

با در نظر گرفتن موارد استفاده از رول بولت، کارایی این قطعه فولادی را در صنعت نمی‌توان کم اهمیت در نظر گرفت. همان‌طور که بیان کردیم شما باید نکاتی را مدنظر داشته باشید که در انتخاب این محصول دچار اشتباه و خطا نشوید؛ چرا که با وجود انواع گفته شده اگر قطعه فولادی مورد نیاز خود را به درستی انتخاب نکنید با مشکلاتی اعم از خارج شدن رول بولت روبرو خواهید شد. برای متصل کردن قطعات فلزی به سازه‌هایی همچون  بتنی، آجری و… استفاده از این محصول قطعاً گزینه‌ای هوشمندانه خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *