مقالات

سقف های عرشه فولادی مرکب و غیرمرکب

سقف عرشه فولادی مرکب

سقف‌های عرشه فولادی مرکب و غیر مرکب روش‌های بروزی برای اجرای سازه‌های مختلف هستند که امروزه در سراسر دنیا مورد استقبال قرار می‌گیرند. اجرای این سقف با مزیت‌های زیادی همراه هستند و می‌تواند با مصرف مصالح کمتر باعث صرفه‌جویی بیشتر در هزینه ها شود. سازه‌هایی که با این متد ساخته می‌شوند وزن سبک‌تری دارند و سرعت اجرای سازه هم افزایش پیدا کند. سقف‌های عرشه فولادی به ۲ دسته مرکب و غیر مرکب تقسیم‌بندی می‌شوند که در هر کدام متریال خاصی استفاده می‌شود. استحکام خوبی که این سازه‌های فولادی دارند باعث دوام و ماندگاری بیشتر آنها شده است. در این مطلب سعی کردیم تا شناخت شما را از این سازه‌های فولادی بیشتر کنیم. برای مطالعه کامل در مورد سقف های عرشه فولادی و انواع آن، مقاله سقف های عرشه فولادی را مطالعه نمایید.

عرشه فولادی مرکب

عرشه فولادی مرکب با متریال خاصی ساخته می‌شود و از نظر ساختار با نمونه غیرمرکب تفاوت زیادی دارد. از نظر قدرت باربری و عملکرد می‌توان عرشه مرکب را کامل‌ترین دانست. در بدنه عرشه فولادی مرکب شما برجستگی‌هایی را مشاهده می‌کنید که مانند آج است و به صورت مرکب کنار هم هستند. این آج‌ها به همراه دال بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این عرشه نقش یک آرماتور کششی تحتانی را ایفا می‌کند. برای اینکه یک اتصال مکانیکی بین دال و عرشه ایجاد شود روی عرشه فولادی مرکب آج‌هایی ایجاد می‌گردد.

با این کار سازه می‌تواند نیروی برشی بین دال و عرشه را به خوبی تحمل کند. آج‌های بکار رفته به ۲ نوع پیوسته و نقطه‌ای تقسیم می‌شوند که هر کدام عملکرد مختص به خود را دارند. سقف‌هایی که با این روش ساخته می‌شوند متریال خاص خود را دارند و تیرهای فولادی و دال بتنی در این سازه یک عملکرد مرکب با هم دارند تا بتوانند دوام سقف را بیشتر کنند. فولاد و بتن مهمترین مصالح بکار رفته در این عرشه است به همین دلیل بافت متراکمی دارد. تمام مصالح به صورت کاملا بهینه مصرف شده‌اند. به همین دلیل سقف وزنی پایین و استحکام بالا دارد.

میزان برآمدگی آج‌ها در این نوع عرشه بسیار مهم است به همین دلیل در زمان ساحت به شکل هندسی و آرایش و نوع قرارگیری آن‌ها توجه زیادی می‌شود. زمانی که سقف عرشه فولادی مرکب ساخته می‌شود استحکام زیادی دارد و شما می‌توانید بار زیادی را روی سقف قرار دهید. تمام برجستگی‌های سقف قابل مشاهده هستند و در کنار دال بتنی قرار دارند. مقاومت سازه در مقابل ارتعاشات زیاد بوده و این می‌تواند مهمترین مزیت سقف عرشه فولادی مرکب باشد. سازه‌هایی که به این روش ساخته می‌شوند سطح کاربری گسترده ای دارند.

مزایای سقف‌های عرشه فولادی مرکب

ساختار منحصربه‌فردی که سقف‌های عرشه فولادی مرکب دارند باعث شده تا مزیت‌های زيادي را به خود اختصاص دهند و به همین دلیل هم مورد استقبال قرار می‌گیرند. در ادامه این مزیت‌های مهم را معرفی می‌کنیم:

سرعت اجرا

اولین و مهم‌ترین مزیتی که اجرای سقف عرشه فولادی مرکب به همراه دارد سرعت بالای اجرا است‌. با این کار مرحله قالب‌بندی و شمع‌گذاری حذف خواهد شد و کار با یک رویه کاملا جدید و بروز در پیش گرفته می‌شود. این یک متد پر طرفدار برای اجرای سقف سبک و کم هزینه است. عرشه های فولادی مرکب خود دارای نگه‌دارنده هستند؛ بدین ترتیب نیازی نیست که شما در پروسه اتصال از نگهدارنده و قالب‌بندی استفاده کنید. ساختار سقف به گونه‌ای است که بار ایجاد شده از وزن بتن می‌تواند پایه‌های اصلی سازه را تحمل کند. به همین دلیل برش آسان است و ورق‌ها به سرعت چیده می‌شوند. تمام مراحل اجرای این سقف با سرعت بالا طی می‌شود. شما می‌توانید چند سقف را به صورت همزمان بتن‌ریزی کنید که این نشان دهنده سرعت بالای کار است. عرشه و پوشش سقف در کمترین زمان تولید می‌شوند و این سرعت را افزایش خواهد داد.

ایجاد سکوی کار مطمئن در اجرا

از دیگر مزیت‌های عرشه فولادی مرکب می‌توان به ایجاد یک سکوی کار دائمی اشاره کرد. این سکو خطرات را تا حد زیادی کاهش می‌دهد‌. کارگران با قرار گرفتن روی سکو به نقاط دیگر هم دسترسی دارند و می‌توانند به راحتی کار خود را انجام دهند. در این شرایط امکان بتن ریزی برای چندین طبقه به صورت همزمان فراهم می‌شود. با ساخت عرشه و پوشش سقف آن هم در اندک زمان سکوی کار مطمئن هم اجرا خواهد شد که این سکو کاملا ایمن است و استحکام لازم را دارد به طوری که شما می‌توانید مصالح را روی آن نگه دارید. این سکوها با هدف کنترل بار حین اجرا مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ساخت این ورق‌های فولادی هیچ گونه شمع‌بندی به کار نرفته است.

سطح یک دست تمام و پیوسته

مزیت دیگری که سقف‌های عرشه فولادی مرکب دارند صاف و یکدست بودن سطح آنها است. زمانی که کار ساخت سقف به پایان می‌رسد شما ظاهری تمیز و محکم در آن مشاهده خواهید کرد. دال‌های بتنی به صورت پیوسته کنار هم قرار می‌گیرند و شما آج‌هایی یکسان و یکدست را مشاهده می‌کنید. تمام مصالح با نظم خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند تا کار ساختاری متفاوت داشته باشد. سقف‌ها با پوشش گالوانیزه و فرم‌های خاص طراحی می‌شوند به همین دلیل از نظر بصری جلوه فوق‌العاده ای دارند.

تحمل بار در حین اجرا

مهمترین مزیت سقف فولادی مرکب این است که می‌تواند وزن مصالح در زمان اجرای کار را به خوبی تحمل کند. عرشه‌های فولادی که به کمک دال بتنی و به صورت آجدار ساخته شده‌اند می توانند در حین اجرا بار سقف را به خوبی تحمل کنند. بارها همان نیروی انسانی، بتن خیس، ورق‌های فلزی و مصالح دیگری هستند که شما در فرایند ساخت به آنها نیاز دارید. چون سقف ایمنی لازم را دارد می‌تواند به خوبی ایمنی نصاب و نیروی انسانی را هم تامین کند.

مصرف پایین بتن و مصالح فولاد

از مزایای دیگر عرشه فولادی مرکب می‌توان به مصرف پایین مصالح خصوصا بتن اشاره کرد که همین موضوع باعث سبک بودن وزن آن شده است. در کنار بتن، تمام تیرهای فرعی و آرماتور و فونداسیون که از فولاد ساخته شده‌اند هم به مقدار کم و استاندارد در این سازه مصرف شده‌اند. اگر چه حجم مصالح کم است اما کیفیت آنها چندین برابر شده به همین دلیل سقف می تواند تمام بار را به خوبی تحمل کند.

کاهش لرزش در سقف‌های عرشه فولادی مرکب

در سقف‌های عرشه فولادی مرکب میزان لرزش تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند؛ به همین دلیل در مقابل زمین لرزه هم استحکام خوبی دارند.  تمام ستون‌ها و پایه‌های فولادی بکار رفته در این سقف کیفیت بالایی دارند.

مقاومت در برابر آتش سوزی

مزیت دیگر عرشه فولادی مقاوم بودن آن در برابر حرارت و آتش‌سوزی است. برای ساخت چنین سقف‌هایی آیین‌نامه‌های زیادی وجود دارد که می‌تواند میزان مقاومت سازه را مشخص کند. چون ساخت چنین سازه‌هایی با حساسیت بالایی روبرو است نیاز است تا در مقابل حرارت دوام لازم را داشته باشند.

مقاومت در برابر شرایط جوی

عرشه فولادی مرکب مزیت‌های قابل توجهی دارد که مهمترین آنها مقاومت در برابر شرایط جوی است‌. ورق‌های فولادی به کار رفته در این سازه پوششی گالوانیزه دارند به همین دلیل در مقابل رطوبت دچار زنگ‌زدگی و پوشیدگی نمی‌‌شوند.

معایب سقف‌های عرشه فولادی مرکب

سقف‌های عرشه فولادی مرکب در کنار مزیت، معایبی هم دارند که ممکن است شما از آنها اطلاعی نداشته باشید. این معایب عبارتند از:

مقاومت کم در برابر آتش

اگر سقف عرشه فولادی مرکب مطابق با استانداردهای روز دنیا و طبق آیین نامه ساخته نشود نمی‌تواند در مقابل حرارت بالا و آتش‌سوزی دوام لازم را داشته باشد که این یک عیب مهم محسوب می‌شود. سقف عرشه فولادی مرکب نیاز به محافظت و روکش مخصوص از جنس گالوانیزه دارد تا بتواند از آن در مقابل حرارت محافظت کند. اگر سقف پوشش لازم را نداشته باشد با کمترین حرارت دچار افت کیفیت می شود. نازک بودن ضخامت سقف باعث گسترش آتش شده و می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری را وارد کند.

زیاد بودن رطوبت بتن

در سقف فولادی مرکب مصالح کم اما باکیفیتی استفاده می‌شود و رطوبت بتن همیشه زیاد است که در حین کار ممکن است ضررهایی را ایجاد کند. وقتی رطوبت بتن بالا باشد نمی‌تواند وزن و بار را به خوبی تحمل کند؛ در این صورت شرایط ساخت طبقات بیشتر در یک زمان وجود ندارد چون ایمنی کاهش پیدا می‌کند. رطوبت زیاد مانع از آن می‌شود که بافت بتن متراکم گردد؛ به همین دلیل استخدام لازم را نخواهد داشت.

عایق صوتی نبودن

سقف عرشه فولادی مرکب ضخامت کمی دارد چون مصالح کمتری در آن استفاده شده است؛ به همین دلیل نمی‌توانید به عنوان عایق صدا از آن استفاده کنید و نیاز است برای این کار سقف را با عایق‌های صدا پوشش دهید. سقف‌های نازک به راحتی صدا را منتقل می‌کنند و این در آپارتمان‌ها یک مشکل شایع است و عیب بزرگی محسوب می‌شود.

ظرفیت باربری پایین

از دیگر عیوب سقف عرشه فولادی مرکب می‌توان به ظرفیت پایین باربری اشاره کرد. ورق‌های کنگره‌دار که به صورت موازی در کنار تیر مرکب قرار می‌گیرند ظرفیت چندانی ندارند و نمی‌توانند وزن بالا را تحمل کنند‌. سقف نیاز به پایه محکم دارد اما ورق نمی‌تواند نقش پایه را داشته باشد به همین دلیل سقف عرشه مرکب توان وزن بالا را ندارد‌. استفاده از ستون‌های پایه موقت باعث افزایش توان سازه شده و بهتر می‌تواند وزن بالا را تحمل کند. پایه‌های موقت می‌توانند هرینه ساخت را افزایش دهند.

حذف فولاد وتیرهایفرعیومیلگرد

این کار اگر چه صرفه اقتصادی دارد اما می‌تواند دوام سازه را کمتر کند. تمام تیرهای فرعی و میلگردهای کششی که باعث افزایش وزن سازه و پایین آمدن راندمان آن می‌شوند در پروسه ساخت حذف می‌گردند. وقتی متریال درجه یک و مقاوم از کار حذف می‌شود مقاومت سازه کمتر خواهد شد. استفاده از دال بتنی با آج‌های یک دستی که دارد نه تنها ظاهر سازه را بهتر می‌کند، بلکه باعث سبک‌ترشدن وزن آن نیز می‌شود به همین دلیل جایگزین  مناسبی به جای تیر و میلگرد است.

با وجود عیوبی که در بالا به آنها اشاره کردیم باز هم سقف عرشه فولادی مرکب امروزه مورد استقبال قرار می‌گیرد چون مزیت‌های آن بیشتر است و می‌تواند به خوبی نیاز مصرف‌کنندگان را برطرف سازد. عیب ذکر شده قابلیت برطرف شدن دارند اما شما باید هزینه بالاتری را برای این کار در نظر بگیرید. برای ساخت این سازه مصالح خاصی نیاز است که ممکن است شما به آن دسترسی نداشته باشید.

ویژگی‌های اقتصادی و استانداردهای اجرایی عرشه‌های فولادی مرکب

سقف عرشه فولادی مرکب بر اساس استانداردهای جهانی و طبق آیین‌نامه‌های جدید طراحی و ساخته می‌شود به همین دلیل ویژگی‌های اقتصادی خاصی دارد که معرف آنها هستیم:

بیشتر بخوانید
آشنایی با مهمترین اتصالات لوله کشی ساختمان

صرفه‌جویی در مصرف بتن

استفاده از بتن کمتر باعث شده تا سقف سازه نازک‌تر شود که در این شرایط وزن پایین‌تری هم پیدا می‌‌کند. این باعث کاهش هزینه‌ها شده و سود بیشتری برای سازندگان به همراه دارد. اگر چه بتن مصرفی کیفیت بالایی دارد اما به دلیل نازک بودن نمی‌تواند مانند یک عایق صوتی عمل کند.

کاهش وزن سازه

ویژگی اقتصادی سقف عرشه فولادی مرکب وزن پایین آن است؛ به همین دلیل سطح کاربری گسترده‌ای دارد و می‌توان برای حمل باز از آن استفاده کرد. ستون‌های فولادی به کار رفته در سقف بار اضافی را به خوبی تحمل می‌کنند.

سرعت بالای اجرا

اجرای سریع سقف عرشه فولادی مرکب خود یک ویژگی اقتصادی بوده و نشان از استاندارد بودن این سازه است. وقتی سرعت اجرا افزایش پیدا می‌کند پیمانکار می‌تواند در کمترین زمان چندین سقف را تکمیل کند؛ بدین ترتیب در زمان و هزینه‌ها هم صرفه‌جویی خواهد شد.

کاهش مصرف فولاد اسکلت سازه و میلگرد

برای ساخت سقف عرشه فولادی نیازی نیست که شما فولاد و میلگرد زیادی استفاده کنید. به همین دلیل است که سازه وزن سبک‌تری دارد. متریال دیگری جایگزین فولاد و میلگرد می‌شود که عمر سازه را هم افزایش دهد.

فراهم‌کردن امکان بتن‌ریزی همه‌ی طبقات به صورت همزمان

برای انجام این کار ابتدا یک سکو حمل بار ایجاد می‌گردد تا نیروی انسانی بتواند به همه جا دسترسی داشته باشد و مصالح را به نقاط مورد نیاز برساند. بتن ریزی برای تمام طبقات به صورت همزمان اجرا می‌شود و این می‌تواند زمان ساخت را به حداقل برساند. برای این کار نیازی نیست که شما نیروی انسانی بیشتری استخدام کنید بلکه توسط ماشین‌آلات صورت می‌گیرد.

حذف تیرهای فرعی و میلگردهای کششی

تمام تیرهای فرعی و میلگردهای کششی که باعث افزایش وزن سازه و پایین آمدن راندمان آن می‌شوند در پروسه ساخت حذف می‌گردند. استفاده از دال بتنی با آج‌های یکدستی که دارد نه تنها ظاهر سازه را بهتر می‌کند بلکه باعث سبک‌تر شدن وزن آن نیز می‌شود؛ به همین دلیل جایگزین مناسبی به جای تیر و میگرد است.

حذف عملیات‌های قالب‌بندی و شمع‌گذاری

برای اجرای سقف عرشه فولادی مرکب شما نیازی به عملیات قالب‌بندی و شمع‌گذاری ندارید چون ساختار این سازه کاملا متفاوت است و به کمک دال‌های بتنی موازی ساخته می‌شود. تیرهای که به عنوان پایه زیر سقف قرار می‌گیرند می‌توانند وزن آن را به خوبی تحمل کنند.

مقاومت بالا در برابر عوامل مخرب همانند زلزله

کارشناسان برای ساخت چنین سازه‌هایی تحقیقات گسترده‌ای انجام می‌دهند. آنها برای ساخت سقف عرشه فولادی مرکب پایه‌های بتنی مستحکم را پیشنهاد می‌کنند که با لرزش زمین هیچ لرزشی ندارند و می‌توانند در مقابل عوامل مخربی چون زلزله مقاوم باشند.

افزایش فواصل تیرریزی بین 3 تا 5 متر

این کار بدون شمع‌بندی انجام می‌شود. برای تیرریزی نیازی به قالب‌بندی نیست و شما می‌توانید با قرار گرفتن روی سکوی بار به همه جا مسلط باشید و تیرها را با فاصله ۳ الی ۵ متر زیر سازه قرار دهید. جوشکاری روی تیرهای با دقت و ظرافت بالایی انجام می‌شود و تیرها درون هم قفل می‌شوند تا استحکام بالایی داشته باشند.

 صرفه جویی در مصرف میلگرد سقف

در ساخت سقف عرشه فولادی مرکب ۶۰ الی ۷۰ توسط مصرف میلگرد کاهش پیدا کرده و متریال با وزن سبک جایگزین آن شده است. با این کار اسکلت و فونداسیون با وزن پایین و چگالی کمی اجرا خواهند شد.

آشنایی با این ویژگی‌های اقتصادی شما را برای اجرای این سازه راغب‌تر می‌کند. بیشتر سازندگان به دنبال کاهش هزینه و افزایش عمر سازه هستند؛ به همین دلیل از سقف عرشه فولادی مرکب استقبال می‌کنند و می‌توانند با اجرای چنین سازه‌ای به اهداف خود نزدیک‌تر شوند.

مصالح تشکیل دهنده سقف‌های عرشه فولادی مرکب

سقف عرشه فولادی مرکب از متریال خاصی ساخته شده که گل میخ سقف عرشه فولادی جز مهمترین‌ آنها است. در اینجا به ۴ نوع مصالح اصلی که ساختار سقف را تشکیل می‌دهند اشاره می‌کنیم:

ورق فولادی

ورق‌های فولادی ساختار اصلی سقف را تشکیل می‌دهند و باعث استحکام بیشتر آن می‌شوند. این ورق‌ها دارای‌ سایز و مدل‌های مختلف هستند که شما می‌توانید برای قسمت‌های مختلف از آنها استفاده کنید. ورق فولادی گالوانیزه بهترین انتخاب برای این کار بوده که در مقابل رطوبت و حرارت دوام زیادی دارد و دچار پوسیدگی و زنگ زدگی و افت کیفیت نمی‌شود. برای اینکه بتوان از ورق فولادی در سقف عرشه فولادی مرکب استفاده کرد باید آن را با دستگاه فرمینگ و در روش نورد سرد به حرکت موجدار فرم دارد. برجستگی‌هایی که روی ورق ایجاد می‌شود ظاهری زیبا و یکدست به سقف می‌دهد.

آج‌ها به راحتی قابل مشاهده هستند و شما می‌توانید روی سقف آنها را مشاهده کنید. موج ایجاد شده در مقطع ورق به شکل ذوزنقه بوده که ارتفاع آن حداکثر ۷۵ میلی متر است. ورق‌ها با فرمی که دارند به خوبی درون هم قفل می‌شوند و در هیچ شرایطی از هم جدا نمی‌شوند. بافت ورق‌های فولادی متراکم بوده و ضخامت لازم را دارند تا بتوانند وزن بالای سقف را به خوبی تحمل کنند‌. فرورفتگی‌های ایجاد شده روی فولاد با هدف درگیری بهتر با بتن است چون در این شرایط بتن بهتر در لابه لای ورق فولادی قرار می‌گیرد. با این کار نیروی برشی افقی بین بتن و فولاد منتقل خواهد شد و این می‌تواند وزن سازه را سبک و دوام آن را بیشتر کند.

برشگیر یا گل میخ

برشگیر یا گل میخ از دیگر مصالح به کار رفته در عرشه فولادی مرکب بوده که ساختار مختص به خود را دارد. گل میخ از آلیاژ آهن و کربن ساخته شده که برای اتصال عرشه فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. انتقال نیروی برشی بین فولاد و بتن اصلی‌ترین کار گل میخ است که به خوبی آن را انجام می‌دهد. برشگیر کمک می‌کند تا نیرو بین تمام اجزا تقسیم شود و فشار آنها روی قسمتی از سقف نباشد. گل میخ در طول و قطرهای مختلف ساخته می‌شود و شما می‌توانید متناسب با نیاز خود آنها را انتخاب کنید. برای چسباندن ورق گالوانیزه آن هم به صورت کاملا ایمن به سقف نیاز است که شما از گل میخ یا برشگیر استفاده کنید.

این مصالح در بازار تا قطر ۲ سانتی‌متر به فروش می‌رسند و استحکام زیادی هم دارند. برشگیر بر اساس ضخامت ورق فولادی انتخاب می‌شود تا بتواند عملکرد خوبی داشته باشد. در ساخت سقف عرشه فولادی مرکب برشگیرها نقش موثری دارند. این اتصال دهنده قوی به شکل‌های متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیرد و شما می‌توانید آن را به سطوح مختلف متصل کنید. ماموریتی که گل میخ به عهده دارد انتقال نیرو است؛ بدین ترتیب بازدهی خوبی در این سیستم از خود نشان می‌دهد. جنس گل میخ از فولاد با کربن پایین‌ است به همین دلیل در مقابل رطوبت و حرارت دچار افت کیفیت نمی‌شود.

آرماتور

آرماتور جز مصالح ساختمانی پر کاربردی بوده که در سقف عرشه فولادی مرکب هم به کار می‌رود. آرماتورها در واقع همان میلگردهایی هستند که با دستگاه تغییر شکل پیدا کرده‌اند. شما روی آنها  خطوطی را مشاهده می‌کنید که باعث نصب و اجرای بهتر سازه می‌شود. آرماتور‌ها در سایزهای مختلف تولید می‌شوند به همین‌ دلیل سطح کاربری گسترده‌ای دارند. آرماتور در بتن مسلح و سازه ساختمانی به کار می‌رود. برای اجرای سقف عرشه فولادی مرکب نیاز است که آرماتورها به صورت شبکه‌ای به هم متصل شوند تا قدرت فشرده‌سازی و تراکم بتن افزایش پیدا کند.

برای اینکه نگهداری بتن با هزینه کمتری انجام شود باید آرماتوربندی انجام شود. وقتی میلگرد را نصب می‌کنید مقاومت بتن در برابر آب و آتش چندین برابر می‌شود. شما می‌توانید بتن را به شکل‌های متنوعی اجرا کنید. آرماتور از انحراف سازه جلوگیری کرده و باعث پایداری و ثبات آن می‌شود. میلگردهای آجدار شاخه‌ای برای آرماتوربندی سقف انتخاب می‌شوند؛ چون سطح کاربری گسترده‌ای دارند. برای تهیه و حمل و اجرای آرماتور باید به استانداردها و آیین‌نامه‌های مربوطه توجه شود. میلگردهای آجدار عملکرد بهتری دارند؛ به همین دلیل بیشتر از نمونه‌های ساده مورد استقبال قرار می‌گیرند.

بتن

در ساخت سقف عرشه فولادی مرکب بتن نقش اساسی را ایفا می‌کند و باعث اتصال سایر مصالح به یکدیگر می‌شود. برای اینکه بتوانید بتن‌ریزی را در تمام طبقات ساختمان به صورت همزمان و در یک مرحله انجام دهید نیاز به بتن باکیفیت دارید؛ چون سقف بدون شمع‌بندی اجرا می‌شود سرعت بتن‌ریزی افزایش پیدا می‌کند. بتن که از سنگدانه به همراه سیمان و آب تشکیل شده می‌تواند عمر سازه را بیشتر کند. زمانی که بتن سفت می‌شود درجه سختی آن افزایش پیدا می‌کند و امکان جابجا کردن آن به هیچ وجه وجود ندارد.

علت اصلی استفاده از بتن بالا بدون استحکام سقف است تا بتواند هر نوع بار و وزن اضافه را تحمل کند. بتن با میلگرد و سایر مصالح ترکیب شده و بافتی متراکم پیدا می‌کند. برای ساخت فونداسیون، دال، ستون و تیرها نیاز به بتن است. این متریال خاص با آب تشکیل می‌شود تا بتواند سطح مورد نظر را به خوبی پوشش دهد. بتن انتخاب شده برای ساخت سقف عرشه فولادی مرکب باید استانداردهای لازم را داشته باشد.

فلاشینگ

متریال دیگری که شما برای ساخت عرشه فولادی مرکب به آن نیاز دارید فلاشینگ است. این قطعه به صورت L در اطراف سقف نصب می‌شود تا مانع از هدر رفت بتن گردد. بعد از نصب ورق‌های فولادی باید این قسمت را متصل کنید. این قطعه پوششی فلزی دارد تا بتواند در مقابل فشار مقاوم باشد و دچار خم شدگی و شکستگی نشود. امکان قرار دادن آن روی هر نقطه‌ای از جمله دیوار پشت بام، جلو پنجره، راه‌پله و… وجود دارد.

اجرای این قطعه با ورق سیاه و گالوانیزه است به همین دلیل در مقابل رطوبت و حرارت بیشترین دوام را دارد و می‌تواند مانع از نفوذ برف و باران به داخل ساخت شود. اگر برای نصب از ورق روغنی و سیاه استفاده می‌کنید برای زیبایی کار باید روی آن رنگ الکترواستاتیک بزنید تا جلوه کار بهتر شود. فلاشینگ با سایزهای مختلف به بازار عرضه می‌شود که در چنین شرایطی خرید برای شما آسان‌تر خواهد بود.

روش‌های اتصال در سقف‌های عرشه فولادی مرکب

برای اتصال سقف عرشه فولادی مرکب شما باید تمام مصالح مورد نیاز را در اختیار داشته باشید. ورق‌های فولادی باید به صورت آجدار باشند تا شما بتوانید به راحتی آنها را داخل هم قرار دهید. اجرای سقف مرحله مهم و دشوار در ساخت سازه است که باید به صورت کاملا استاندارد و اصولی انجام شود. سرعت بالا و صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌ها مهمترین مزیت اجرای سقف عرشه فولادی مرکب است. برای داشتن یک سقف مناسب نیاز است تا شما به توصیه کارشناسان و مهندسان توجه کنید و روش‌هایی که پیشنهاد می‌کنند را ادامه دهید. در زیر به روش‌های اتصال این سازه اشاره می‌کنیم:

بیشتر بخوانید
معرفی انواع مهره صنعتی

اتصال به کمک برشگیر

برشگیرها همان اتصالات قوی هستند که جنسی فولادی دارند و می‌توانند به اتصال عرشه‌های فولادی کمک زیادی ‌کنند. برای نصب ورق‌های گالوانیزه به سقف شما نیاز به این اتصالات دارید. قطر برشگیرها زیاد است به همین دلیل به خوبی داخل سطح مورد نظر فرو می‌روند و می‌توانند ورق‌های فولادی را نگه دارند. از نظر ابعاد و اشکال هندسی برشگیرها تنوع بالایی دارند که هنگام اتصال با توجه به ضخامت میلگرد و ورق فولادی انتخاب می‌شوند. اتصال به کمک این روش به دلیل مزیت‌های خوبی که دارد بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرد.

برای استفاده از این اتصال‌دهنده آن را روی بال تیرآهن به کمک میخ‌های فولادی قرار می‌دهند. برای اتصال در این روش نیازی نیست که شما از برق سه فاز آن هم با ولتاژ زیاد  استفاده کنید. نصب این اتصالات سریع و کم هزینه است به همین دلیل بیشتر از آن استفاده می‌کنند. برشگیر مقاومت برشی خوبی دارد و شما می‌توانید آن را به راحتی برش بزنید بدون اینکه دچار آسیب شود. اجرای آن کامل آسان است و به روشی خاص جوشکاری می‌شود. توان کششی در این نوع اتصالات به میزان قابل توجهی بالا است. هر چه قطر گل میخ بیشتر باشد دوام بالاتری خواها داشت.

اتصال با میخ های فولادی و دستگاه جوش

در این روش سازندگان سقف عرشه فولادی مرکب از  میخ‌های فولادی و دستگاه جوش کمک می‌گیرند. نصب میخ فولادی روی آهن نیاز به جوشکاری با ولتاژ برق بالا دارد. برای این کار شما باید به نکات مهمی توجه کنید و کار را با توجه به آیین نامه‌های مربوطه انجام دهید. در این روش یک سری محدودیت‌ها هم وجود دارد‌. بال تیرآهن که شما قرار است میخ فولادی را به آن متصل کنید باید زنگ‌زدگی نداشته باشد چون گل میخ نمی‌تواند به صورت کاملا ایمن روی آن قرار بگیرد.

پس بهتر است ابتدا زنگ‌زدگی را برطرف کنید. اگر بال تیرآهن رطوبت پیلیسه داشته باشد پیوند برشگیر موفق نخواهد بود چون رطوبت مانع از اتصال آنها می‌شود و در صورت اتصال هم به سرعت گل میخ از بال جدا می شود. محدودیت دیگری که ممکن است در فرایند ساخت با آن روبرو شوید فاصله ایجاد شده بین بال تیرآهن و سطح زیرین ورق است. این فاصله مانع از نزدیکی آنها و اتصال برشگیر به ورق می‌شود.

برای رفع مشکل باید فاصله را را تا حد امکان کاهش دهید. برای اتصال سقف عرشه فولادی مرکب دستگاه باید توان الکتریکی ۴۱۵ ولت را داشته باشد. اگر توان دستگاه کمتر از این باشد نمی‌توان ورق‌ها را به هم متصل کرد. ضخامت ورق باید کمتر از ۱.۲۵ باشد تا دستگاه بتواند آنها را به هم متصل کند. اگر به محدودیت‌ها توجه کنید می‌توانید اتصالاتی ایمن داشته باشید.

وقتی به کمک ۲ روش بالا اتصالات را انجام می‌دهید حال نوبت به اجرای سقف است که در مرحله اول باید صفحاتی که سفارش داده‌اید را آماده کنید. نیروی انسانی به کمک بالابر ورق‌ها را به طبقات مختلف منتقل می‌کنند‌. چفت شدن ورق‌های فولادی گالوانیزه که شکل ذوزنقه‌ای هم دارند به کمک گیره‌های نر و ماده صورت می‌گیرد. مهمترین مرحله برای اجرای کار اتصال میلگرد و گل میخ در محل قرارگیری عرشه فولادی است.

عرشه فولادی غیرمرکب

عرشه فولادی غیر مرکب از نظر ساختار و نحوه اجرا تفاوت زیادی با عرشه مرکب دارد‌. ورق‌های فولادی که برای این کار استفاده می‌شوند هیچ گونه برجستگی ندارند. میلگردها بدون آج انتخاب می‌شوند؛ به همین دلیل به خوبی داخل هم چفت نمی‌شوند و این می‌تواند ایمنی کار را را تا حد زیادی کاهش دهد. عرشه فولادی غیر مرکب در صنعت ساخت و ساز کمتر استفاده می‌شود چون استحکام پایین تری دارد. در موارد نادر عرشه‌های مرکب با میلگردهای آجدار ساخته می‌شوند اما قطر کمتری دارند و به مراتب ضعیف‌تر هستند. عرشه‌هایی که به صورت غیر مرکب طراحی می‌شوند بیشتر به عنوان قالب دال بتنی هستند که شما می توانید برای ساخت سقف از آنها استفاده کنید.

این نشان می‌دهد که عرشه غیر مرکب به تنهایی کیفیت لازم را ندارد‌. از این سقف‌ها نمی‌توان انتظار کیفیت و استحکام سقف مرکب را داشت چون ضعف زیادی در متریال و ساخت آنها مشاهده می‌شود. در این نوع سقف هیچ گونه یکپارچگی و هماهنگی مشاهده نمی‌شود. برای تقویت این نوع سازه امروزه مصالح مختلفی به کار گرفته می‌شود. استفاده از آرماتور کششی در بخش زیرین ورق‌های فولادی باعث شده تا این سازه بتواند وزن بالا را به خوبی تحمل کند و استحکام لازم را هم داشته باشد.

این یک ایده عالی برای افزایش طول عمر سقف عرشه فولادی غیر مرکب است. ریختن بتن روی عرشه باعث می‌شود تا سطح به خوبی پوشش داده نشود و شکلی یکدست نداشته باشد. کاهش مقاومت از معایب مهم این نوع سقف است. ارزان بودن سقف غیر مرکب باعث شده تا هنوز هم برخی افراد آن را اجرا کنند. شما می‌توانید برای راه‌پله پایه کف از این سازه استفاده کنید. برای اینکه سایر قسمت‌های سازه پایداری لازم را داشته باشد یو پایه محکم و کارآمد زیر سقف قرار می‌گیرد.

مقایسه عرشه‌های مرکب و غیرمرکب فولادی

عرشه‌های مرکب و غیر مرکب از نظر ساختار و دوام تفاوت‌های زیادی با هم دارند. با مقایسه این ۲ سقف شما به خوبی متوجه تفاوت‌های زیر خواهید شد:

اجرای سقف و بتن‌ریزی به صورت همزمان

در سقف مرکب امکان اجرای سقف و بتن ریزی برای همه طبقات به صورت همزمان وجود دارد اما در سقف غیر مرکب به دلیل استحکام کم شرایط برای بتن‌ریزی همه طبقات وجود ندارد‌؛ به همین دلیل سقف مرکب در کمترین زمان به پایان می‌رسد و نیاز به نیروی انسانی کمتری هم دارد‌. در سقف مرکب یک سکوی کاملا ایمن قرار داده شده که نیروی انسانی و مصالح روی آن قرار داده می‌گیرند تا در دسترس باشند.

 سرعت اجرا

سقف عرشه فولادی مرکب با سرعت بالاتری اجرا می‌شود چون در آن بتن‌ریزی صورت می‌گیرد. اما اجرای سقف غیر مرکب نیاز به زمان بیشتری دارد. در سقف مرکب نیازی نیست که شما آرماتور کششی در ناحیه زیرین استفاده کنید اما در سقف غیر مرکب برای دوام بیشتر شما نیاز به اجرای آرماتور کششی دارید؛ به همین دلیل به تایم بیشتری هم نیاز دارد.

استحکام سقف

اگر بخواهیم از نظر استحکام سقف مرکب و غیر مرکب را با هم مقایسه کنیم سقف مرکب استحکام بیشتری نسبت به غیر مرکب دارد‌. برجستگی و آج‌هایی که روی ورق‌های فولادی سقف مرکب قرار دارد باعث شده تا استحکام بیشتری پیدا کند و بتواند وزن بالا را هم به خوبی تحمل کند. مقاومت این نوع سقف‌ها به بار عمودی آنها محدود نمی‌شود؛ بلکه باید استحکام بالایی هم در برابر تنش‌های برشی داشته باشند؛ به همین دلیل است که سقف مرکب وضعیت بهتری نسبت به غیر مرکب دارد و بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرد.

میزان بتن مصرفی

در سقف‌های مرکب بتن کمی استفاده می‌شود اما در عین حال استحکام بیشتری دارد‌‌. ولی در سقف غیر مرکب بتن زیادی مصرف می‌گردد. کاهش مصرف بتن در عرشه مرکب فقط برای صرفه‌جویی در مصرف‌ هزینه‌ها نیست؛ بلکه هدف اصلی از آن پایین آوردن وزن کلی سازه است. بتن استفاده شده در سقف مرکب بالاترین سطح کیفی را دارد.

وزن سازه

وزن سقف مرکب نسبت به غیر مرکب سبک تر است چون در آن بتن کمتری استفاده شده و آرماتور کششی در ساخت آن نقشی ندارد‌. بتن کمتر وزن سازه مرکب را پایین آورده و باعث شده تا سقف بتواند فشار را بهتر تحمل کند. این مهمترین مزیت سقف مرکب است که باعث استقبال بیشتر سازندگان شده است.

مقاومت سازه در برابر زلزله

مقاومت سقف مرکب در مقابل زلزله زیاد است و می‌تواند به خوبی ارتعاشات زمین را کنترل کرد. اما سقف غیر مرکب به دلیل ضعف‌هایی که دارد در مقابل زلزله سست است. در محیط های زلزله‌خیز بیشتر ساخت سقف‌های مرکب توصیه می‌شود چون ایمنی بالایی دارند و خطری افراد را تهدید نمی‌کند.

صرفه‌جویی در مصرف انرژی و هزینه

استفاده از متریال کمتر خصوصا در ساخت سقف مرکب باعث صرفه‌جویی بیشتر در زمان، هزینه و انرژی شده است. برای اجرای سقف مرکب نیازی نیست که شما نیروی انسانی بیشتری داشته باشید چون به کمک تجهیزات پیشرفته عملیات بتن‌ریزی انجام می‌شود.

آوار کمترسازه و کاهش خطرات جانی

در سقف مرکب خطر آوار سازه کمتر است چون به صورت ایمن‌تر و با مصالح باکیفیت طراحی و ساخته می‌شود. اما در سقف غیر مرکب خطرات جانی افزایش پیدا می‌کند چون سقف با ایمنی کمتر ساخته می‌شود و نمی‌تواند وزن بالا را تحمل کند.

هزینه نصب

در سقف مرکب تعداد تیرهای فرعی که استفاده می‌شود نسبت به سقف غیر مرکب کمتر است؛ به همین دلیل هزینه ساخت تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند اما در سقف غیر مرکب نیاز است تا تیر و آرماتور کششی استفاده شود؛ به همین دلیل قیمت ساخت بیشتر خواهد شد.

حذف قالب‌بندی

در سقف مرکب قالب‌بندی وجود ندارد و این می‌تواند سرعت کار را تا حد زیادی افزایش دهد. حدف این عملیات زمانگیر خود باعث کاهش هزینه‌ها می‌شود. همین موضوع باعث بازگشت سریع‌تر سرمایه می‌شود؛ به همین دلیل امروزه بیشتر افراد به دنبال سقف مرکب هستند.

سخن پایانی

در صنعت ساخت و ساز سقف عرشه فولادی مرکب بیشتر از غیر مرکب مورد استفاده قرار می‌گیرد و مزیت‌های زیادی هم دارد. شما باید در موقعیت‌های مختلف سقف مناسب را انتخاب کنید تا عملکرد خوبی داشته باشد. برای اجرای چنین سقف‌هایی باید از مهندسین و کارشناسان پروژه راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید. اگر به دنبال سقفی با دوام بالا هستید سقف مرکب برای شما بهترین گزینه است که در کنار وزن سبک استحکام بالایی دارد.

برای ساخت سقف فولادی مرکب شما نیازی به بتن‌ریزی ندارید و این می‌تواند به کاهش هزینه‌ها کمک زیادی کند. سقف فولادی مرکب جایگزین خوبی به جای سقف‌های سنگین و پر هزینه قدیمی است که شما می‌‌توانید در شرایط مختلف از آن استفاده کنید. اگر سقف به صورت کاملا اصولی و طبق آیین نامه اجرا شود قطعا ایمنی لازم را خواهد داشت و هیچ وقت خطر آوار افراد را تهدید نمی‌کند. این یک روشن نوین و پر طرفدار است که برای ساخت سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *