مقالات

سقف عرشه فولادی چیست؟ معرفی انواع، ویژگی و مشخصات

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی به عنوان مقرون به صرفه‌ترین نوع سقف در پروژه‌های ساخت و ساز جای می‌گیرد. سقف کامپوزیت عرشه فولادی (composite metal deck floor) از 2 جزء اصلی یعنی فولاد ساختمانی و بتن تشکیل شده است. استفاده از این نوع سقف 10 برابر دیگر سقف‌ها می‌تواند به جلوگیری از اتلاف زمان و هزینه کمک کند، همچنین برای صرفه‌جویی در مصرف بتن، عرشه فولادی یک گزینه ایده آل به شمار می‌آید. ما در ادامه بیشتر به بررسی عرشه فولادی خواهیم پرداخت.

سقف عرشه فولادی چیست و انواع آن

حال که قرار است در مورد سقف عرشه فولادی با شما صحبت کنیم، بهتر است بدانید که این نوع سقف یکی نوع سیستم سازه‌ای را تشکیل می‌دهد که البته امروزه بسیار مورد استقبال هم قرار گرفته است. این نوع سقف از ورقه‌های گالوانیزه ساخته می‌شود که ذوزنقه‌ای شکل بوده و با استفاده از برش گیرها ساخته می‌شود و بهتر است بدانید که از کامپوزیت استفاده می‌کنند تا این نوع سقف ساخته شود و سپس با بتن‌ریزی و آرماتوربندی به صورت ورقه‌های ذوزنقه‌ای شکل  و فولادی به کار می‌آیند.

به این نوع سقف در اصطلاح متال دک (Metel Deck) هم میگویند که در دسته‌بندیمدرن‌ترین سقف و مستحکم‌ترین سقف هم جای گرفته است. در بین سبک‌های جدیدی که وجود دارد، بهتر است بدانید که این نوع سقف ویژگی‌های منحصر به فردی را از آن خود کرده است؛ به همین دلیل، طرفداران بسیار زیادی هم دارد.  این نوع سقف یک نوع سازه فلزی موج‌دار است که به جز نام متال دک به‌نام‌های عرشه کفی، عرشه فلزی و عرشه Q هم از آن یاد می‌کنند، در صورتی که عرشه فولادی با استقبال بیشتری روبرو شده است و امروزه شناخته می‌شود و به همین دلیل، ما قصد داریم در ادامه به معرفی انواع این نوع سقف به صورت مختصر ولی مفید بپردازیم.

سقف عرشه فولادی نوع A

سقف عرشه فولادی نوع A  یکی از سقف‌های عرشه فولادی است که با شیارهای باریکی مورد استفاده و کاربرد قرار می‌گیرد. این نوع سقف از ظاهری اختصاصی و منحصر به فرد برخوردار است و بهتر است بدانید که می‌تواند کلیه اجزای سقف که قرار است در پروسه مورد کاربر قرار گیرد را به راحتی روی سطح خود نگه دارد و این یک مزیت اصلی و اصولی به شمار می‌آید.

 

type a roof deck

سقف عرشه فولادی کامپوزیت

سقف عرشه فولادی کامپوزیت هم نمونه دیگری است که می‌توان در مورد آن با شما صحبت کرد. ترکیب بتن و فولاد این نوع در نظر گرفته شده است. فرورفتگی و برامدگی‌هایی را روی سطح این نوع سقف می‌توان مشاهده کرد که این یک شاخصه به شمار می‌آید. مهم‌ترین مزیت استفاده از فرورفتگی و برآمدگی در این است که به ترکیب هر چه بهتر فولاد و بتن کمک می‌کند.

 

composite roof deck

 

سقف عرشه فولادی کامپوزیتی SB

سقف عرشه فولادی کامپوزیتی SB به 3 دسته‌بندی تقسیم می‌شود که در دسته اول شما را سطحی صاف روبرو می‌کنند. در دسته دوم سطحی آجدار به نمایش در می‌آید که دارای عرض زیاد و عمق کم است. در دسته سوم هم  شما برعکس دسته دوم با عرض کمتر و عمق بیشتر در سطوحی آجدار مواجه می‌شوید و بهتر است بدانید که این نوع سقف بسیار مورد کاربرد و استفاده قرار می‌گیرد.

سقف عرشه فولادی معمولی

می‌توان گفت که نوع دیگری هم وجود دارد که به سقف عرشه فولادی معمولی معروف شده است و این خود انواع مختلفی را شامل می‌شود که می‌توان به نوع A، نوع B، نوع F و نوع N اشاره کرد. هر کدام از انواع گفته شده دارای شاخصه‌ها و ویژگی‎های مختص به خود هستند که اهمیت این موضوع را نباید از یاد برد. نوع N دارای دندانه‌هایی عمیق و پهن است. نوع F پهنای دندانه در سطحی متوسط قرار گرفته است. نوع B دارای دندانه‌های پهن‌تری بوده که باید با عایق‌هایی که ضخامت بیشتری دارند، مورد استفاده و کاربرد قرار داد. در پایان در مورد نوع A بخواهیم با شما صحبت کنیم، دندانه‌های باریکی را باید مدنظر قرار داد که ویژگی این نوع سقف عرشه از جنس فولاد است.

 

type b roof deck

سقف های عرشه فولادی مرکب و غیر مرکب

سقف های عرشه فولادی مرکب و غیر مرکب را هم می‌توان در دسته‌بندی انواع سقف عرشه فولادی قرار داد. بدین صورت که می‌توان گفت عرشه فولادی مرکب به واسطه قدرت باربری بیشتری که دارد و همچنین عملکرد بهتر، به مراتب گزینه ایده آل تری برای استفاده به شمار می‌آید. موضوع به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ چراکه عرشه‌های غیر مرکب هم به خاطر استفاده از آرماتور کششی تحتانی می‌تواند به بهترین شکل ممکن مورد استفاده و کاربرد قرار بگیرد. عرشه فولادی مرکب می‌تواند باعث استفاده بهینه از بتن و فولاد شود و به همین علت کمترین میزان استفاده از بتن و فولاد را می‌توان انتظار داشت.

عرشه مرکب یکی از اقتصادی‌ترین سقف‌هایی است که می‌توان در مورد آن با شما صحبت کرد. توجه داشته باشید که عرشه فولادی غیر مرکب را تنها به‌عنوان قالب دال بتنی در سقف باید مورد کاربرد قرار داد که یا بدون آج هستند یا اگر دارای آج باشند، آج مورد نظر ساختاری بسیار ضعیف را به نمایش می‌گذارد؛ به همین دلیل، از آرماتور کششی در مقطع تحتانی به واسطه استفاده از این نوع سقف عرشه استفاده می‌کنند. برای مطالعه کامل تر در مورد این مدل های سقف ها، مقاله سقف های عرشه فولادی مرکب و غیرمرکب را مطالعه نمایید.

تاریخچه سقف های عرشه فولادی

در ابتدا باید در مورد تاریخچه سقف عرشه فولادی با شما صحبت کنیم. بهتر است بدانید که پل مالوین فردی است که به عنوان شیمیدان فرانسوی در 1742 میلادی برای اینکه آهن را بتوان روکش‌دار کند، روشی را پیشنهاد داد. به گونه‌ای که در ابتدای کار آهن را داخل روی ذوب کرد و توانست آهن را روکش‌دار کند. سپس در سال  1820 میلادی هم هنری پالمر که فردی معمار و مهندس بود، به کنگره‌دار کردن آهن با پوشش گالوانیزه پرداخت. از این مصالح سپس در کشورهای زیادی استفاده به عمل آمد. این کشورها شامل شیلی، نیوزلند، استرالیا، هندوستان و بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر بودند.

از جمله دلایل استقبال مردم از این مصالح می‌توان به مقاومت بالای مصالح در برابر خوردگی اشاره کرد؛ همچنین وزن سبکی دارند و حمل و نقل بسیار آسانی را هم می‌طلبند. در مورد سرعت اجرای کار هم می‌توان گفت که سرعت خوبی را می‌توان انتظار داشت.

در این میان، هنری پالمر فردی است که توانست برای به ثمر رساندن سقف مرکب عرشه فولادی از Wrought iron که یک نوع آهن درصد پایین است، استفاده کند. سپس فولادی نرم دیگری به نام MILD steel روی کار آمد که برای ساخت این نوع سقف مورد استفاده قرار گرفت.

به مرور زمان مهندسین متوجه شدند که با سخت شن بتن، می‌توان از سقف عرشه جنس فولادی به عنوان سیستمی مرکب هم استفاده کرد. بدین ترتیب، در دهه 1980 که صنعت با رشد قابل قبولی روبرو شد استفاده از سقف‌های مرکب عرشه فولادی توانست روی کار بسیاری از شرکت‌های بزرگ و صنایع مختلف تأثیر قابل توجهی بگذارد.

ویژگی‌ها و مشخصات و استانداردهای سقف های عرشه فولادی

هر سازه‌ای قطعاً یک سری تمهیداتی دارد که به واسطه آن بتوان استانداردسازی کرد. در این میان، اگر به ویژگی‌ها و مشخصات سقف‌های عرشه فولادی نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که استفاده از این سازه تا چه اندازه می‌تواند معقولانه و البته مقرون به صرفه باشد.

اینکه صلبیت سقف و رفتار برشی سقف افزایش یافته است، به خاطر استفاده از مصالح مرغوب با عملکرد مختلط است. وزن ورق گالوانیزه باعث می‌شود تا کمترین میزان وزن را بتوان انتظار داشت. معمولاً در ساختار این نوع سقف از ورق گالوانیزه ذوزنقه‌ای آجدار استفاده می‌کنند. همین امر می‌تواند نقش سازه‌ای بتن را به صورت قالب مرکب به نمایش بگذارد.

عملکرد این نوع سقف به گونه‌ای است که دهانه‌های تیرریزی تا 4 متر و بیشتر افزایش پیدا می‌کنند و معمولاً به خاطر استفاده از شگرد استاندارد خاص، مقررات و ضوابط متفاوتی را می‌توان مدنظر قرار داد که در ادامه به استاندارد و ویژگی‌هایی که برای استفاده از این نوع سقف وجود دارد، بیشتر خواهیم پرداخت.

سرعت در اجرا

یکی از ویژگی‌های اصلی برای استفاده از سقف عرشه فولادی این است که سرعت اجرای بسیار بالا و خوبی دارد و این خود ویژگی کمی به نظر نمی‌آید. توجه داشته باشید که تولید عرشه با سرعت بالایی همراه است و پوشش سقف هم به راحتی امکان‌پذیر است و در این بین، به‌خاطر امکان بتن ریزی چند سقف به صورت همزمان در کوتاه ترین زمان ممکن، سقف عرشه از جنس فولادی تکمیل شده و جای هیچ‌گونه نگرانی و کم‌کاری نیست.

کنترل بار

معمولاً یکی دیگر از ویژگی‌هایی که در حین کار سقف عرشه فولادی می‌توان در نظر گرفت، کنترل بار است. ورق فولادی مورد استفاده به این شکل است به شمع بندی هیچ نیازی ندارد و این چنین است که در حین کار، می‌تواند به کنترل بار بپردازد. در این حالت به عنوان سکوی کار از این نوع سقف می‌توان استفاده کرد و این به هیچ عنوان ویژگی کم اهمیتی به نظر نمی‌رسد.

حمل و نقل آسان

حمل و نقل آسان هم یکی دیگر از ویژگی‌های و استاندارهای استفاده از سقف عرشه فولادی به شمار می‌آید. بهتر است بدانید که این نوع سقف، به خاطر داشتن وزن بسیار سبک امروزه به شدت مورد استقبال و کاربرد قرار گرفته است و حمل و نقل آسانی را هم می‌طلبد و این موضوع می‌تواند به کاهش هزینه‌ها هم کمک کند.

بیشتر بخوانید
آموزش نحوه استفاده اصولی از مهره ها و واشرهای قفلی

صرفه‌جویی در استفاده از مصالح

سقف مورد نظر به گونه‌ای ساخته می‌شود که ضخامت کمی داشته و همین کاهش ضخامت کمک می‌کند تا هنگام استفاده از مصالح مربوطه بتوان کم‌ترین میزان مصالح را انتظار داشت و همچنین در برآورد هزینه‌ها صرفه‌جویی به عمل آورد.

عایق سازی

عایق سازی حرارت و صدا هم یکی دیگر استاندارهایی است که برای استفاده از سقف عرشه فولادی می‌توان در نظر گرفت. به خاطر داشته باشید که اینچنین می‌توان در طولانی مدت از این سازه به نحو احسنت استفاده کرد.

دوام بالا در برابر حریق

سقف عرشه فولادی در برابر حریق به شدت مقاوم و با دوام عملکرد خود را نشان می‌دهد. این مزیت و ویژگی فوق العاده را هم نمی‌توان به هیچ عنوان از یاد برد. بهتر است بدانید که حریق یکی از مخرب‌ترین گزینه برای ایجاد خرابی به شمار می‌آید؛ به همین دلیل، دوام و مقاومت یک سازه در این شرایط جزء ویژگی‌های طلایی به شمار می‌آید.

دوام بالا در برابر شرایط جوی

برای این که بتوان از یک سازه به صورت مقرون به صرفه استفاده کرد. طبیعتاً باید این نکته را هم در نظر گرفت که چه میزان طول عمر می‌تواند داشته باشد. طول عمر این نوع سقف به خاطر اینکه در برابر شرایط جوی بسیار مقاوم است، کم نیست. علت مقاومت بالا هم استفاده از پوشش گالوانیزه به شمار می‌آید و همان‌طور که میدانید گالوانیزه به شدن می‌تواند دوام خود را در هر نوع شرایط آب و هوایی به رخ بکشد.

دوام بالا در برابر زلزله

این نکته را باید به خاطر بسپارید که کمترین میزان بار مرده را این نوع سقف به همراه دارد و مهم‌تر از همه می‌تواند به کاهش هزینه‌ها کمک کند. این نکته را به خاطر داشته باشید که هرچقدر بار مرده کمتر باشد، در باربر زلزله قطعاً سازه می‌تواند دوام و مقاومت بالاتری را به رخ بکشد و ایمن شود.

جذابیت و زیبایی ظاهری

این نوع سقف در دسته‌بندی  المان‌های سازه‌ای قرار می‌گیرد. پوشش گالوانیزه توانسته از لحاظ بصری جذابیت این مدل سقف را تضمین کند و فرم‌های به روزی را نمایش بگذارد. این پوشش همان‌طور که گفته شد، دارای مقاومت بالایی در برابر شرایط جوی مختلف است و زیبایی بی‌نظیر آن را هم نمی‌توان نادیده گرفت.

حداکثر دهانه سقف عرشه فولادی

در مورد اینکه حداکثر دهانه‌های سقف عرشه فولادی چقدر است، اگر بخواهیم با شما صحبت کنیم بهتر است بدانید که بیشترین فاصله بین ستون‌ها با توجه به استاندارهای روز دنیا در نظر گرفته می‌شود و نمی‌توان اعداد و ارقامی را به بدون دانش بیان کرد.

180 الی 400 را به عنوان حداکثر دهانه سقف می‌توان در نظر گرفت. معمولاً در سقف‌های کامپوزیتی ساده و سقف‌هایی که موج‌دار نیستند 80 الی 110 هم می‌تواند مقدار مناسبی باشد. هر چقدر این اعداد افزایش پیدا کنند، از 250 سانتی‌متر نمی‌توان عدد مجازی را در نظر گرفت. به این علت که سازه را با لرزش روبرو می‌کند.

حداقل ضخامت سقف عرشه فولادی

حداقل ضخامتی که برای سقف عرشه فولادی می‌توان در نظر گرفت، 0.75 میلی‌متر است. ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ چراکه 50 تا 75 میلی‌متر به ارتفاع استاندار ورق‌ها و حداقل 50 میلی‌متر هم به عرض متوسط کنگره‌ها اشاره می‌کند. درمورد حداقل مقاومت هم می‌توان گفت 2200 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع، حداقل مقاومتی است که می‌توان در نظر گرفت.

سقف عرشه فولادی در اسکلت بتنی

در مورد سقف عرشه فولادی در اسکلت بتنی اگر بخواهیم صحبت کنیم، می‌توان اینچنین گفت که در حال حاضر بسیاری از پروژه‌های ساختمانی با این روش در حال احداث هستند. به این دلیل که ظاهری ایده آل و بی‌نقص را این نوع سقف به نمایش می‌گذارد. معمولاً با استفاده از آرماتوربندی و بتن‌ریزی می‌توان از این نوع سقف در اسکلت بتنی به نحو احسنت استفاده کرد.

استفاده از سقف‌های عرشه فولادی باعث می‌شود تا در مصرف میلگرد و فولاد بتوان به بهترین شکل ممکن صرفه‌جویی کرد، همچنین اینچنین دیگر لازم به استفاده از شمع گذاری و قالب‌بندی هم نخواهد بود. عملیات بتن‌ریزی به صورت همزمان در چند طبقه قابلیت اجرا دارد و این موضوع و مزیت ویژه را هم نباید نادیده گرفت.

بتن وزن کمی دارد و به همین دلیل، وزن نهایی سازه را هم کاهش خواهد داد. به همین دلیل در برابر زلزله بسیار این سقف ایمن عملکرد خود را به نمایش می‌گذارد. معمولاً سرعت در اجرای کار هم یکی دیگر از دلایل استفاده از سقف‌های عرشه فولادی در اسکلت بتنی به شمار می‌آید.  همین امر می‌تواند از اتلاف هزینه و زمان به بهترین شکل ممکن جلوگیری به عمل آورد. برای ساخت ظاهری یکپارچه، قطعاً استفاده از سقف‌های عرشه فولادی را در سازه‌های بتنی نمی‌توان نادیده گرفت. ناگفته نماند که در سازه بتنی استفاده از عرشه فولادی به مقاومت بالا در برابر حریق و آتش‌سوزی هم کمک می‌کند. مهم‌تر از همه این‌که در هر نوع شرایط جوی هم می‌توان از این عرشه در این سازه به راحتی و بدون دغدغه استفاده کرد.

سقف عرشه فولادی در اسکلت فلزی

توجه داشته باشید که سقف عرشه فولادی در اسکلت فلزی از انواع مختلفی بهره می‌برد. شما باید یک سیستم سقف مهاربندی فلزی را در نظر بگیرید که دارای تیرها و ستون‌های فولادی است که تیرها به شکل افقی و در فاصله‌ای منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. در صورتی که ستون‌ها به صورت عمودی به یکدیگر متصل شده‌اند. عمدتاً از عرشه فولادی در سازه فلزی برای ساختمان‌های صنعتی، تجاری و اداری می‌توان استفاده کرد.

عرشه‌های فلزی را در نظر بگیرید که به شکل کاملاً موازی با تیرها قرار می‌گیرند تا از بارهای زنده و مرده پشتیبانی به عمل آید. بتن، سنگ، چوب و… روی عرشه‌های فلزی قرار گرفته تا بتوانند سطح نهایی سقف را به وجود آورند. وزن سبک، دوام بالا در برابر زلزله، انعطاف‌پذیری و… هرکدام از جمله مزایای استفاده از عرشه فولادی در اسکلت فلزی به شمار می‌آیند.

ویژگی ها و مشخصات

از فولاد به عنوان مصالح استفاده شده می‌توان یاد کرد. حدود ۵۰۰-۸۰۰ کیلوگرم بر متر مربع وزن خالصی است که به عنوان وزن سبک برگزیده شده است. سطح صاف و پوشش گالوانیزه هم نوع عرشه را تشکیل می‌دهد و می‌توان گفت ضخامت‌های مختلفی از ۰٫۵ تا ۱٫۵ میلی‌متر برای ضخامت این نوع عرشه را می‌توان در نظر گرفت.

در مورد ابعاد هم کاملاً متنوع می‌توان ابعاد را انتخاب کرد و در مورد دوام در برابر فشار هم، به راحتی عرشه فولادی در این سازه دچار شکستگی نمی‌شود و البته باید بدانید که در برابر آتش و حریق هم بسیار مقاومت عمل می‌کند و عملاً غیرقابل اشتعال تشخیص داده شده است.

ماهیت انعطاف پذیری را اگر در نظر بگیرید، متوجه خواهید شد که این عرشه تا چه اندازه در برابر زلزله می‌تواند مقاومت خود را به نمایش بگذارد. از نظر قابلیت راه اندازی سریع هم جای هیچ‌گونه بحث نیست؛ چراکه سرعت نصب و اجرای بسیار سریعی دارد. عرشه فولادی به این دلیل در این اسکلت گزینه ایده آلی است که مصالح آن قابلیت بازیافت‌پذیری دارند و می‌توان به صورت مجدد مورد استفاده و کاربرد قرار داد.

اجزای سقف عرشه فولادی و بررسی نقش هر کدام از اجزا

قطعاً برای اجرای سقف عرشه فولادی اجزایی دخیل هستند که بتوان عملیات و پروژه‎های ساخت و ساز با شیوه‎های مدرن به اتمام رساند. توجه داشته باشید که امروزه استفاده از این روش به روز بسیار مورد توجه قرار گرفته است، با این حساب بررسی اجزای عرشه فولادی نمی‌تواند خالی از لطف باشد.

ورق های فولادی گالوانیزه

حال که در مورد اجزای سقف عرشه فولادی قرار است با شما صحبت کنیم، بهتر است بدانید که ورق‌های فولادی گالوانیزه هم نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند.  توجه داشته باشید که ورقه عرشه باید استاندارد خاصی داشته باشد تا بتواند پیوستگی بیشتری داشته و با فرورفتگی و برجستگی بیشتری مورد کاربرد و استفاده قرار بگیرد. حداقل ضخامت برای استفاده از این نوع ورقه 0.75 میلی‌متر است که ارتفاع استاندارد را 50 تا 75 میلی‌متر و در مورد عرض کنگره‌ها هم باید حداقل 50 میلی‌متر را در نظر گرفت.

حداقل مقاومت مشخصه فولاد هم چیزی بین 2200 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. دقت کنید که باید برش و نصب ورقه‌های گالوانیزه به بهترین شکل ممکن انجام پذیرد تا بتوان به صورت اقتصادی بیشترین برآورد را در نظر گرفت. با این حساب برخی برای استفاده در سقف پارکینگ، عرشه فولادی را از ورق گالوانیزه یک انتخاب ایده آل و استاندارد در نظر می‌گیرند.

در فاصله‌های استاندارد هم باید از میخ هیلتی برای فیکس کردن ورقه عرش فولادی استفاده کرد. نحوه اتصال ورق‌ها روی تیرها می‌تواند کاملاً مجاز باشد که معمولاً حداقل 50 میلی‌متر را به 2 ورق وصل شونده اختصاص می‌دهند.

برای جلوگیری از شکم دادن بتن از فلاشینگ‌ها امروزه استفاده می‌کنند. روی ورق از کوتینگ استفاده می‌کنند که 275 گرم بر متر مربع در نظر گرفته شده است و ضخامت تقریبی هم 0.02 میلی‌متر می‌تواند باشد. عمدتاً از آرماتورهای تقویتی قطری در اطراف بازشوها استفاده می‌کنند. عرض 25 میلی‌متر هم برای حداقل همپوشانی ورق‌ها می‌تواند مناسب باشد. آرماتوربند نباید به وصل کردن ورق به تیر بپردازد.

میخ

یکی دیگر از اجزای سقف عرشه فولاد میخ است. معمولاً از میخ‌ها برای ثابت نگه داشتن ورق‌های مورد استفاده در عرشه استفاده می‌کنند. میخ باعث می‌شود که سقف در هنگام وارد شدن بارها جابه‌جا نشوند و معمولاً از  میخک‌های پانچی برای اتصال استفاده می‌کنند. میخ‌های مورد استفاده در برابر خوردگی بسیار مقاوم بوده و حداقل دوام گسیختگی را دارند.

بیشتر بخوانید
بال اسکرو چیست؟ برای چه کاربردهایی از آن استفاده می شود؟

پیچ خودکار

سقف عرشه فولاد با یکی دیگر از اجزای اصلی خود به نام پیچ خودکار می‌تواند، ساختاری قابل قبول را به نمایش بگذارد. معمولاً برای ثابت نگه داشتن موقعیت ورق‌ها، استفاده از پیچ خودکار را نمی‌توان نادیده گرفت؛ همچنین برای اینکه بتوان تسمه‌ها را به فلاشینگ‌ها و البته ورق‌های سقف متصل کرد، استفاده از پیچ خودکار را نباید نادیده گرفت. این پیچ‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در برابر خوردگی بسیار مقاوم بوده و همین امر می‌تواند به افزایش مقاومت ورق‌ها هم در شرایط مختلف کمک کند.

فلاشینگ

در ساختار سقف عرشه فولاد فلاشینگ هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. فلاشینگ که همان قالب‌های پیرامونی است به ورق‌هایی فلزی گفته می‌شود که دور تا دور سقف را فرا می‌گیرد تا به تأمین صلبیت دیافراگم بپردازد. اینکه ضخامت سقف چگونه است، ارتفاع متغیری را می‌توان برای فلاشینگ‌ها در نظر گرفت.

به خاطر اینکه تسمه روی فلاشینگ اجرا می‌شود، معمولاً یک لبه فوقانی که حداقل طول 2.5 سانتی‌متری دارد را هم باید در نظر گرفت. تسمه‌هایی با عرض حداقل 2 سانتی‌متر برای متصل کردن فلاشینگ‌ها به سقف مورد استفاده قرار می‌گیرند و فاصله هم حداکثر60 سانتی‌متر برآورد می‌شود.

تسمه‌هایی که به ورق سقف و فلاشینگ متصل می‌شوند با استفاده از پیچ در فاصله حداکثر 600 میلی‌متری جای می‌گیرند. در این بین، شما باید ضخامت حداقل 0.5 میلی‌متر را برای  فلاشینگ پیرامونی پلان و بازشوها در نظر بگیرید. معمولاً ارتفاع هم با توجه به ارتفاع ورق و بتن در نظر گرفته می‌شود، وزنی که برای طول فلاشینگ‌ها برآورد شده است ارتفاعی 13 سانتی‌متری دارد و حداقل ضخامت هم 0.5 میلی‌متر است.

 

آرماتور

می‌توان گفت در سقف عرشه فولادی از آرماتور هم به عنوان یکی از اجزا استفاده می‌کنند. معمولاً آرماتور به 2 صورت مورد استفاده قرار می‌گیرد که یا  عضو سازه‌ای است یا حداقل آرماتور حرارتی می‌تواند باشد. زمانی که به صورت عضو سازه‌ای آرماتور مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌تواند کمترین میزان لرزش را برای سقف به وجود آورد؛ همچنین در برابر آتش‌سوزی بیشتری مقاومت و دوام را به عرشه فولادی تقدیم می‌کند. توجه داشته باشید که هر چقدر سطح مقطع ورق فولادی بیشتر باشد، لنگر بزرگ‌تری را تحمل می‌کند و در نتیجه دهانه‌های بزرگ‌تری را پوشش می‌دهد. زمانی هم که به صورت حداقل آرماتور حرارتی مورد استفاده قرار بگیرد، کمترین ترک‌های حرارتی را می‌توان انتظار داشت که البته به جای الیاف پروپیلن می‌توان از آرماتور حرارتی هم دراین صورت به راحتی استفاده کرد.

الیاف پلی پروپیلن

الیاف پلی پروپیلن هم یکی دیگر از اجزای سقف عرشه فولادی به شمار می‌آیند. استفاده از این نوع الیاف باید طبق آیین‌نامه باشد که در غیر این صورت، با مشکل روبرو خواهد شد. عمدتاً مقدار الیاف 900 گرم در هر متر مکعب و حداکثر 1800 گرم در هر متر مکعب برآورد می‌شود و در این میان، دلایل زیادی برای استفاده از الیاف وجود دارد.

برای بالا بردن مقاومت فشاری بتن، کاهش ترک‌ها به خاطر جمع شدن بتن، افزایش استحکام بتن، افزایش مقاومت ضربه‌ای، بالا رفتن دوام و مقاومت در مقابل گسیختگی بتن، کمتر شدن نفوذپذیری بتن و به وجود آوردن شبکه سه بعدی و بهبود در کلیه جهات همگی از جمله دلایلی هستند که استفاده از الیاف پلی پروپیلن را ضروری نشان می‌دهند.

بتن

با توجه به اینکه در بین الزامات اجرایی سقف عرشه فولادی بتن جای گرفته است، بهتر است بدانید که آخرین مرحله اجرا به بتن‌ریزی روی سقف اختصاص دارد.  البته در این شرایط نیاز کارفرما برای ریختن میزان بتن را بادی مدنظر قرار داد. معمولاً به صورت‌های دستی، ماله پروانه‌ای و صاف به بتن ریزی روی سقف می‌پردازند.

به هیچ عنوان نباید این موضوع را فراموش کرد که عرض کنگره‌های پرشده با بتن از 5 سانتی‌متر نباید کمتر باشد. برای اینکه صلبیت سقف تأمین شود، ضخامت بتن به صورت حداقلی روی سطح فوقانی ورق عرشه از 5 سانتی‌مترنباید کمتر باشد. قبل از بتن‌ریزی باید محل داکت تأسیسات، فلاشینگ‌ها و تخته مشخص شوند، بعد از اینکه بتن ریزی انجام می‌شود عمدتاً برش ورق‌ها امکان‌پذیر است.

 

گل میخ در دیتیل

گل میخ سقف عرشه فولادی هم از جمله اجزای دیگری است که می‌توان انتظار داشت. گل میخ یا برش‌گیر (Stud Shear Connector) به یکپارچگی مابین بتن و ورق فولادی کمک می‌کنند. ناگفته نماند که بین بتن و فولاد هم با استفاده گل میخ انتقال نیروی برشی امکان‌پذیر است.می‌توان این‌چنین گفت که گل میخ‌ها در دسته‌بندی انواع برش‌گیرها جای می‌گیرند.

از جمله نکات اجرایی در حین جوشکاری گل میخ باید به حداکثر قطر گل میخ‌ها که 20 میلی‌متر است و ارتفاع کمتر از 40 میلی‌متر را در بر می‌گیرد، توجه نشان دهید. هر گل میخ با هر سایزی به یک آمپر ورودی خاصی نیاز دارد که اپراتور باید به این نکته بسیار دقت کند.

فواصل در نظر گرفته شده برای گل میخ‌ها از 80 سانتی‌متر نباید بیشتر شوند و این یکی از نکات اجرایی کار به شمار می‌آید. معمولاً گل میخ زمانی که از نوع فورج سرد انتخاب شود، انتخاب ایده آل‌تری به شمار می‌آید. محل جوش باید عاری از هرگونه چربی، رطوبت و زنگ زدگی باشد.

مشخصات فنی گل میخ

گل میخ در سقف عرشه فولادی دارای مشخصات فنی خاصی است. عمدتاً از استاندارد های ISO برای استفاده از گل میخ‌ها نباید غافل شد. موقعیت جوشکاری و دسترسی، شکل محل جوشکاری و ماهیت سطح همگی از جمله مشخصات فنی گل میخ به شمار می‌آیند.

معمولاً در فرایند جوشکاری گل میخ از قوس الکتریکی اولیه، قوس اصلی مابین نوک گل میخ و قطعه استفاده می‌کنند. زمانی که قوس الکتریکی به وجود آمد هر 2 قسمت ذوب شده و به یکدیگر متصل می‌شوند و رد این میان، ضربه قوس الکتریکی می‌تواند باعث رد شدن جوش گل میخ در تست آن شود و برای افزایش تعداد منافذ در مواد جوش، این ضربه را نباید نادیده گرفت.

ملزومات اقتصادی سقف های عرشه فولادی

استفاده از سقف عرشه فولادی می‌تواند ملزومات اقتصادی خاص خود را داشته باشد؛ به همین دلیل، امروزه در پروژه‌های ساخت و ساز اینچنین مورد توجه و استقبال قرار گرفته است. عرشه فولادی از جمله مصالح و تجهیزاتی به شمار می‌آید که با تنوعی که دارد، امروزه پیمانکاران و مهندسین زیادی را به سوی خود جذب کرده است.

می‌توان گفت دلیل استفاده از عرشه فولادی، به خاطر این است که به ضخامت بتن کمتری نیاز بوده و صد درصد از نظر اقتصادی می‌تواند بسیار مقرون به صرفه باشد. نسبت به عملیات سقف‌های سنتی، این نوع سقف از سرعت بیشتری در اجرا بهره‌مند می‌شود و حدود 10 برابر بیشتر می‌تواند سرعت کار را افزایش دهد؛ به همین دلیل، روی سقف‌های عرشه فولادی می‌توان به راحتی و بدون دغدغه سرمایه‌گذاری کرد. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که در مدت زمان به مراتب کمتری امکان بازگشت سرمایه با استفاده از عرشه فولادی وجود دارد.

در تمامی طبقات امکان بتن‌ریزی وجود دارد و همین امر به افزایش سرعت در کار کمک می‌کند. توجه داشته باشید که به قالب‌بندی، فونداسیون شمعی و تیرهای فرعی هم نیازی نیست و همین عوامل باعث کاهش هزینه در پروژه ساخت و ساز می‌شوند، چیزی حدود روزانه 500 الی 1000 متر مربع را با این وجود به عملیات اجرای سقف می‌توان اختصاص داد.

مزایای سرمایه گذاری روی سقف عرشه فولادی

توجه داشته باشید که سقف عرشه فولادی مزایایی دارد که این‌چنین مورد توجه برای سرمایه‌گذاری قرار گرفته است. وزن نهایی سازه مورد نظر شما با استفاده از عرشه فولادی، به بهترین شکل ممکن کاهش پیدا می‌کند. ورق‌های فولادی که مورد استفاده قرار می‌گیرند، شکل مناسب و البته وزن بسیار کمی دارند.

به همین دلیل عملیات جابجایی عرشه فولادی بسیار ساده و ارزان برآورد شده است. آسیب‌های ناشی از زمین لرزه و البته حریق را هم نباید نادیده گرفت که می‌توان با استفاده از عرشه فولادی این آسیب‌ها را به حداقل رساند. استفاده از عرشه فولادی باعث می‌شود تا فاصله میان تیرها افزایش پیدا کرده و مصرف فولاد به حداقل خود برسد که این امر می‌تواند روی هزینه پایانی کار تأثیر مستقیمی بگذارد.

در مقایسه با سقف‌های سنتی کمترین میزان لرزش و ارتعاش را برای عرشه فولادی می‌توان انتظار داشت. ورقه‌های فولادی را با بکار بردن گل میخ و مطابق با استاندارهای فنی و مهندسی می‌توان در نظر گرفت. این امر خود از استاندارهای بین المللی نشأت می‌گیرد.

توجیه اقتصادی سقف عرشه فولادی

در مورد توجیه اقتصادی استفاده از سقف عرشه فولادی می‌توان اینچنین گفت که از روش‌های سنتی خبری نیست و به این شکل می‌توان سرعت بالایی را برای اجرای پروژه‌ها در نظر گرفت. سقف روی افزایش سرعت کار پروژه ساخت و ساز نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. به همین دلیل امروزه استفاده از روش‌های مدرن و به روز مانند عرشه فولادی را نباید دست کم گرفت؛ چرا که به کوتاه‌تر شدن زمان پروژه قطعاً کمک می‌کنند. در نظر داشته باشید که سقف‌های عرشه فولادی وزن بسیار سبکی دارند و به همین دلیل، در ساخت و ساز قطعاً گزینه قابل قبول‌تری به شمار می‌آیند.

سخن پایانی

به بررسی جامع و کامل سقف عرشه فولادی پرداخته‌ایم. همان‌طور که گفته شد استفاده از این نوع سقف نسبت به سقف‌های سنتی از مزایای بیشتری برخوردار است؛ همچنین باید این نکته را هم به خاطر داشته باشید که توجیه اقتصادی برای استفاده از عرشه اقتصادی را هم نباید نادیده گرفت؛ به همین دلیل، امروزه مهندسین و پیمانکاران از این روش ساخت سقف در پروژه‌های ساخت و ساز بیشتر استقبال می‌کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *